Wat Is Solo Dance/Modern Line...

Linedance is niet meer wat het geweest is of wat mensen vaak achter line dance zoeken. Linedance is een dansvorm die uit Amerika is over gekomen. Bij linedance worden er in lijnen/rijen gedanst, zo wordt het één geheel. Ook worden er dezelfde bewegingen en op dezelfde maat gedanst. Wat ook kenmerkend is voor linedance is dat er vaak een basis gedanst wordt van bijvoorbeeld totaal 32 (4 keer 8 tellen), 48 of 64 tellen en deze achter elkaar herhaald wordt. In het begin werd linedance alleen op countrymuziek gedanst. Tegenwoordig dansen we op moderne verschillende stijlen muziek, zoals pop, rock, salsa, samba, Ierse muziek enzovoort.....

Nu er een nieuwe hype is ontstaan bij de Solo / Line dancers dansers, dansen we steeds vaker op top 40 muziek en er zijn ook al links met het streetdance & jump style wat eigenlijk ook vormen van linedance zijn. Het hakken-tenen is naar de achtergrond verdrongen. De cowboykleding en countrymuziek zijn verdwenen en zeker niet langer een vereiste meer en de duimen hoeven niet meer achter de buckle. Er mag met het hele lichaam bewogen worden in plaats van het ‘over de vloer harken zonder het bovenlichaam te veel te bewegen’ zoals het is begonnen. Het line dansen heeft een enorme stap in de moderne tijd gezet en het oubollige country achter zich gelaten.

Deze nieuwe moderne stijl van het line dansen wordt ook wel newline, funky, non-country of Solo Dance/Modern Line Dance genoemd.